Obrázek: Sekretářka stránek
Netradiční zelenina 2
vložil Sekretářka stránek - Úterý, 29. duben 2014, 12.14
 

Autor: Ing. Petra Stehlíková

Využití netradičních odrůd zeleniny může přispět ke zpestření našeho jídelníčku, je třeba vždy řádně dodržet správnou přípravu pokrmů. Některé druhy jsou často používány ve svých domovinách i jako léčebné doplňky.


Beninkasa voskonosná, Benincasa hispida, též známá pod názvem vosková tykev. Tento druh plodiny patří mezi teplomilnou zeleninu, patřící do čeledi tykvovitých, původem z jihovýchodní Asie. Velkou výhodou této plodiny jsou její voskovité plody, se skladovací dobou až rok a plody jsou po celou dobu čerstvé. Z dužiny se vaří polévka, džus winter melon tea, ze semen se lisuje olej a z povrchu plodů se vyrábí svíčky. [1] Beninkasa voskonosná bývá pojmenována jako kopalam. Lodyha zavání specifickým pižmem.
Maca horská vyniká svými pozitivními účinky na lidský organizmus. Maca spadá do řady adaptogenů, tzn. skupiny rostlin zvyšující odolnost organizmu. Podílejí se na zachování homeostázy v těle. Maca byla známa před více než 2000 lety. Obyvatelé starého Peru měli tuto plodinu zahrnutou v jídelníčku a využívali macy ve svůj prospěch. Výskyt macy je charakteristický pro oblast centrální části Peru 3800-4800 m.n.m.. Jedná se vysokohorský terén s kamenitou půdou a studeným počasím. Plodinou je bulva, 15-30 cm dlouhý řepovitý orgán, vzhledově podobný tuřínu, barevně proměnlivý (bílá, načervenalá, šedá, fialová barva bulvy). Maca významně zvyšuje energii, posiluje imunitní systém a omlazuje organizmus. Maca obsahuje 60-70% sacharidů, včetně vlákniny, 10-14% rostlinného proteinu, jež je složen z 19 aminokyselin. V mace je obsažen vápník, železo, draslík, jod, síru, zinek, mangan, hořčík, měď a selen. V mace jsou zastoupeny vitamíny C, B6, B12. Macou lze snižovat vysokou hladinu cholesterolu, díky obsahu fytosterolů. Někdy se mace přezdívá peruánský ženšen. Z macy se vyrábí saláty, pudingy,džemy, je možno ji zapékat. Maca dokáže mírnit účinky radioterapie a chemoterapie při léčbě nádorových onemocnění. Zlepšuje paměť, pomáhá při léčbě neplodnosti, léčí anémii a pomáhá zlepšení stavu mnohým dalším chorobám.[3]
Jakon, Smallanthus sonchifolius, občas bývá pojmenováván jako taraca či jicama. Jam je teplomilná plodina, která roste i ve středomořském klimatu jako jednoletá plodina, do doby než přijde první mráz. Vyrůst může až do třech metrů. Jakon se pěstuje pro velké kořenové hlízy. Vzhledově jsou hlízy jakonu podobné topinamburu. [4] Jakon pochází z Jižní Ameriky.[5] Dužina jakonu má ovocnou chuť a sklovitý vzhled. Z jedné rostliny máme k dispozici dva až osm kilogramů hlíz. Význam jakonu spočívá v jeho chuťových vlastnostech a složení. Vzhledem k nízké nutriční hodnotě jsou vhodnou potravinou pro diabetiky. Ve 100g jakonu je obsaženo 12,5g sacharidů, 0,3g proteinů, niacin, železo, fosfor, karoten. Po chuťové stránce je velmi chutnou potravinou vzhledem ke křehkosti a šťavnatosti. Jakon lze zavést do jídelníčku i v případě redukční diety, snížení hladiny cholesterolu, případně při chronických zánětech jater. [4] V inckém jazyce znamená jakon vodní kořen, hlízy této plodiny byly vysoce ceněny. Z jakonu lze připravit osvěžující nápoj, proto se tato plodina považuje v přírodě za zdroj osvěžení. Z jakonu se vyrábí též sirup, sladší než med, ale s menším množstvím kalorií. Jakon též posiluje imunitní systém a podporuje trávení. [5]
Kiwano je, Cucuminis metuliferus, označován též jako africký meloun, divoká okurka či africká okurka. Jedná se o jednoletou liánu, dorůstající do několika metrů. Plody o délce 12 cm, oválného tvaru s drobnými výrůstky na povrchu. Zralý plod má oranžovou barvu, uvnitř je zbarven dozelena, vybaven šťavnatou dužinou. Kiwanu je významným zdrojem vitamínu C, hořčíku a draslíku. Plod pochází z oblasti Kalaharské pouště, pěstuje se však v Austrálii, Izraeli a na Novém Zélandu.[6]
Okra, Abelmoschus esculentus neboli proskurník jedlý patřící do čeledi slézovité. Pěstuje se pro plody, původ této plodiny zasahuje do Afriky a Asie. První zmínky o okře pocházejí z roku 1216. Okra se šířila dále na východ z arabských zemí, v 17. století se dostala do Jižní Ameriky, později do Severní Ameriky. Okra dostala mnoho pojmenování, gumbo, Quito, bhindi nebo kingovo.Vnitřní část okry je mazlavá, proto se upravuje vařením nebo ve společnosti s citrusy. Okra se připravuje i s masem, v Izraeli, Tunisku nebo Jordánsku. Oblíbená je též v Pákistánu nebo Karibiku, kde se přidává do rybích polévek. Okr nalézá využití v případě redukční diet, díky obsahu vlákniny. Neopomenutelné je i zastoupení vitamínů B6, A, C, magnezia, draslíku apod. V léčitelství se okra řadí do potravin v prevenci rakoviny.[7,8]
Karela, Momordica charantia, také nazývána jako hořký meloun, goya nebo karavella, pocházející z Indie. Pěstuje se v Africe, Asii, Karibské oblasti. U karel se vyskytuje různý stupeň hořkosti. [9]



[1] Beninkasa voskonosná. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Beninkasa_voskonosn%C3%A1
[2] Beninkasa voskonosná. Dostupné z: http://botanika.wendys.cz/cizi/rostlina.php?65
[3] Maka horská - Lepidium meyenii. Dostupné z: http://www.bylinybylin.cz/vegetalis/eshop/415-1-Maka-horska-Lepidium-meyenii
[4] Lahodné a zdravé hlízy jakonu, plodiny Inků, vypěstujete i na zahradě. Dostupné z:
http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs11130-013-0362-0#page-2
[5] How to grow and cook yacon. Dostupné z: http://en.wikipedia.org/wiki/Yac%C3%B3n
[6] Kiwano. Dostupné z: http://www.receptyonline.cz/kiwano--1455.html
[7] Okra. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Okra
[8] Okra – jedlá krása. Dostupné z: http://www.ovoce-zelenina-krejci.cz/2011/02/okra-jedla-krasa/
[9] Momordica charantia. Dostupné z: http://en.wikipedia.org/wiki/Momordica_charantia




Příloha
Obr. č. 1 Beninkasa voskonosná

Zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Beninkasa_voskonosn%C3%A1

Obr. č. 2 Beninkasa voskonosná

Zdroj: http://botanika.wendys.cz/cizi/rostlina.php?65

Obr. č.3 Maca horská

http://www.bylinybylin.cz/vegetalis/eshop/415-1-Maka-horska-Lepidium-meyenii


Obr. č. 4 Jakon

Zdroj: http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs11130-013-0362-0#page-2

Obr. č.5 Jakon

Zdroj: http://en.wikipedia.org/wiki/Yac%C3%B3n

Obr. č. 6 Kiwano

Zdroj: http://www.receptyonline.cz/kiwano--1455.html


Obr. č. 7 Okra

Zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Okra


Obr. č. 8 Karela

Zdroj: http://www.thehealthsite.com/diseases-conditions/karela-bitter-gourd-diabetes-health-benefits/