Obrázek: Sekretářka stránek
Netradiční zelenina 1
vložil Sekretářka stránek - Úterý, 29. duben 2014, 10.04
 

Autor: Ing. Petra Stehlíková

Ačokča, Cyclanthera pedata, patří do čeledi tykvovité, bývá nazývána jako paprikookurka. Plodina je známá pod názvem caygua, caihua, cayua, achojcha. Rostlina pochází z Jižní Ameriky. Konzumují se jak listy, tak plody. [1]

Ačokča se nakládá do sladkokyselého nálevu, plní se masem, přidává se do salátů. Jedná se o jednoletou popínavou bylinu, dorůstající až do 5ti metrů výšky. Plodem jsou bobule, velké 10 až 20 cm, uvnitř je plod dutý, posetý černými jadérky. Mezi hlavní oblast výskytu ačokčy patří Jižní a Severní Amerika, Mexiko až Bolívie. Tato plodina má svůj význam léčebný. Syrová rostlina slouží jako prevence cukrovky, léčí se jí i respirační choroby. Odvar plodů bez semínek slouží jako diuretikum. Listy lze použít na ránu, vzhledem k protizánětlivým účinkům. Plod ačokčy snižuje hladinu cholesterolu v krvi. [2] Plody obsahují beta karoten, vitaminy C, B1, B2. [3]

Slunečnice topinambur, Helianthus tuberosus neboli topinambur hlíznatý, též nazývaný jako židovské brambory, patří do čeledi hvězdicovitých. Rostlina se značně podobá slunečnici, dorůstá výšky 3 m. Na jeden metr čtverečný je výnos hlíz 4 -7 kg. Hlízy jsou zdrojem inulinu, vitaminů A, B1, B2, C a D. Nejvíce topinamburu se pěstuje ve Francii, rozšířeným v 16. století do Evropy. [4] Topinambur může najít v budoucnu uplatnění jako doplňková potravina pro diabetiky, surovina pro racionální výživu. Hlízy se v potravinářském průmyslu používají k sušení na plátky a dále pak do müsli, k výrobě sirupu a dřeň se zpracovává v cukrářství a pekařství. [5] Hlízy lze konzumovat syrové v salátu s ovocem nebo po tepelné úpravě. [6] V hlízách je obsaženo 16% sacharidů, z nichž polovinu tvoří inulin, 2,5 % bílkoviny, 0,5% tuk, vláknina, esenciální aminokyseliny, vitaminy, kyselina jablečná, draslík.

Šáchor jedlý, Cyperus esculentus neboli zemní mandle patřící do čeledi šáchorovité. Šáchor jedlý bývá nazýván jako čufa nebo gomi. Rostlina dorůstá do výšky 60 cm, podzemní hlízky jsou jedlé, obsahují 20% tuku, 44% sacharidů a dobře stravitelné bílkoviny. Z 1 metru čtverečního lze sklidit až 0,3 kg hlízek. Konzumovat je lze v syrovém stavu nebo pečené. Mohou posloužit jako náhražka kávy po upražení a rozemletí. Z hlízek se vyrábí olej, v arabských zemích sladký nápoj šerbet a kosmetika. [8,9] Hlízky šáchoru byly známy již Babylóňanům. Šáchor se pěstuje ve Španělsku, v regionu Alboraya, místo původu šáchorového mléka (horchata). Hlízky bývají označovány jako chuďas, obsahují vysoký podíl nenasycených mastných kyselin vitamin H a kyselinu linolovou, ve slupce je obsažen rutin (vitamin P, posilující cévy). V hlízkách je zastoupen vápník, hořčík, draslík, sodík, jsou zdrojem vlákniny. Z hlízek se vyrábějí vločky, které se konzumují s jogurtem, mlékem a tvarohem. Hlízy mají léčebné účinky v případě střevních onemocnění. [10]

Lagenárie obecná, lagenaria siceraria neboli flaškovec obyčajný, kaabasa, pochází z tropické Afriky a jihovýchodní Asie. Rozeznáváme dva poddruhy, L. siceraria subsp. Siceraria, rostoucí v Africe a subsp. asiatica v Asii. Nejstarší nálezy jsou staré 10 tisíc let a pocházejí z jihovýchodní Asie a Ameriky. Roste v oblastech tropického deštného lesa. Lagenárie je jednoletá úponkatá liána, výhonky má dlouhé až 10m. Plody jsou tvarově variabilní a barevně proměnlivé, s různou váhou. Dužnina bývá nasládlá, ale některé druhy ji mají nahořklou, barvy bílé, hnědé. Zajímavostí je, že plody lze odřezávat, aniž by se ukončil jejich růst. Plody se konzumují po tepelném zpracování. Semena jsou bohatou zásobárnou oleje, 45% oleje je obsaženo v semeni. Rostlina se používá v medicíně pro své antibiotické účinky (odvar), močopudné (slupka stonku), projímadlo (slupka plodu). Rostlina je jedovatá, po požití většího množství šťávy z plodů. [11]

Lufa se řadí mezi tropické popínavé rostliny, řadící se do čeledi tykvovitých. Nezralé plody se konzumují jako zelenina, převážně v Africe a Asii. Dozrálé plody slouží k výrobě přírodních houbiček. Rozeznáváme několik druhů, lufa ostrohranná, lufa válcovitá, Luffa operculata, Luffa sepium. [12] Lufa ostrohranná, nazývá se též tivuk má plody podobné okurce, plodem je bobule s obsahem semen uvnitř. Pochází z tropické Asie. Luffa petola Ser., pěstovaná v Indii a Číně, se pojídá zasyrova v podobě salátu nebo pečená. Lufa válcovitá, egyptská neboli tivuk válcovitý, pochází z Arabie, Egypta, pěstuje se i v Americe. Mladé plody lze konzumovat, nejsou však tak chuťově výrazné jako tivuk ostrohranný. Konzumuje ji převážně chudší lid. Ze starších plodů vznikají tradiční žínky. [13]

[1] Ačokča. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/A%C4%8Dok%C4%8Da

[2] Ačokča. Dostupné z: http://www.ireceptar.cz/zahrada/uzitkova-zahrada/acokca-paprikova-okurka/

[3] Ačokča. Dostupné z: http://www.prirodnizahrada.cz/Acokca.htm

[4] Helianthus topinambur. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Slune%C4%8Dnice_topinambur

[5] Helianthus topinambur. Dostupné z: http://biom.cz/cz/odborne-clanky/topinambur-hliznaty-helianthus-tuberosus-l-netradicni-alternativni-plodina-pro-prumyslove-a-energeticke-vyuziti

[6] Helianthus topinambur. Dostupné z: http://www.zijemenaplno.cz/Clanky/a33-Topinambur-sladky-brambor.aspx

[7] Helianthus topinambur. Dostupné z: http://botanika.wendys.cz/kytky/K598.php

[8] Šáchor. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0%C3%A1chor

[9] Cyperus esculentus - šáchor jedlý, zemní mandle. Dostupné z: http://www.zahradnictvikrulichovi.cz/prodej/Cyperus-esculentus---sachor-jedly--zemni-mandle

[10] Šáchor jedlý a horchata. Dostupné z: http://clanky.vareni.cz/sachor-jedly-a-horchata/

[11] Lagenaria siceraria. Dostupné z: http://botany.cz/cs/lagenaria-siceraria/

[12] Lufa: Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Lufa

[13] Lufa ostrohranná. Dostupné z: http://botanika.wendys.cz/cizi/rostlina.php?67

Příloha

Obr. č.1 Ačokča

Zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/A%C4%8Dok%C4%8Da

Obr. č.2 Hlízy slunečnice Topinambur

Zdroj: http://www.topishop.cz/topishop-cz/eshop/4-1-Seznameni-s-rostlinou

Obr. č. 3 Slunečnice topinambur

Zdroj: http://www.topishop.cz/topishop-cz/eshop/4-1-Seznameni-s-rostlinou

Obr. č. 4 Šáchor jedlý

Zdroj: http://www.zahradnictvikrulichovi.cz/prodej/Cyperus-esculentus---sachor-jedly--zemni-mandle

Obr. č. 5 Šáchor jedlý

Zdroj: http://botanika.wendys.cz/cizi/rostlina.php?98

Obr. č.6 Lagenárie

Zdroj: http://dobrasemena.cz/Kalabasa-SMES-TVARU-Lagenarie_4094.htm

Obr. č. 7 Lagenárie

Zdroj: http://botanika.wendys.cz/cizi/rostlina.php?60

Obr. č. 8 Luffa cylindrica

Zdroj: http://www.prota4u.org/protav8.asp?p=Luffa+cylindrica

Obr. č. 9 Luffa aegyptiaca

Zdroj: http://en.wikipedia.org/wiki/Luffa_aegyptiaca

Obr. č. 10 Semeno Luffa esculenta

http://cs.wikipedia.org/wiki/Lufa#mediaviewer/Soubor:Luffa_acutangula_seeds.jpg

Obr. č .Luffa cylindrica - pěstování

Zdroj: http://www.prota4u.org/protav8.asp?p=Luffa+cylindrica

Obrázek: Autor: Amada44 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cyclanthera_pedata_4489.jpg